Skip to content Skip to footer
Anunțurile comunei
Este important să fim la curent cu informațiile locale pentru a ne implica activ în toate aspectele dezvoltării noastre comune.
Mai mult
Compartimentele comunei
În contextul evoluției comunei noastre, este esențial să fim la curent cu informațiile specifice fiecărui compartiment.
Mai mult
Consiliul local
Consiliul Local reprezintă o ramură importantă a guvernării locale, angajat în direcționarea dezvoltării comunității noastre.
Mai mult
Documente financiare
Aceste documente oferă o privire detaliată asupra stării financiare a comunei noastre, activităților și deciziilor cu impact financiar.
Mai mult

Alegeri locale 2024

Cuvântul Primarului
În calitate de primar al comunei Peregu Mare, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi. Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.
Cu stimă, primarul comunei Peregu Mare
Kovacs Emeric
Primarul Comunei Peregu Mare
Kovacs Emeric
Buget
Bilanț
Carieră
Organigrama
Urbanism
Minutele
Suprafață3289 ha
Populație1584
Intravilan240 ha
Extravilan3049 ha
Grădinițe2
Școli2
Primar
Kovács Emeric
Viceprimar
Orth Iosif Norbert
Secretar General
Szauka Angela-Adriana
Contabil
Beran Cristina Brigitte
Administrativ
Compartimente

Ora locală

9:30 am

NR. PROIECT DE INVESTIȚII
1. Alimentare cu gaze natural a comunei Peregu Mare, județul Arad.
2. Asfaltare străzi în comuna Peregu Mare, județul Arad.
3. Modernizare, renovare și dotarea căminului cultural din sat Peregu Mic, comuna Peregu Mare, județul Arad.
4. Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde: Piste pentru biciclete, Puncte de reîncărcare vehicule electrice
5. Modernizare parcuri în localitățile Peregu Mare și Peregu Mic, județul Arad.
6. Creșterea gradului de integrare a minorității maghiare în comunitatea locală Peregu Mare, județul Arad.
7. Educație – O șansă pentru viață în comuna Peregu Mare - Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților din comuna Peregu Mare.
8. Amplasare stații de reîncărcare, pentru mașini electrice în comuna Peregu Mare, județul Arad.
9. Reabilitare si finalizare cladire in vederea transformarii in centru medical si spatii de locuit in comuna Peregu Mare, judetul Arad.
10. Construire Sală de sport școlară din sat Peregu Mare, nr. 169-170, comuna Peregu Mare, județul Arad.
11. Amenajare trotuare în comuna Peregu Mare.
Turism
Obiective Turistice
WhatsApp Image 2024-03-20 at 21.33.12
Biserica Reformată Maghiară Peregu Mic
100_3062
Biserica Romano-Catolică
Biserica greco-catolica Peregu Mare, AR
Biserica Greco-Catolică
biserica-reformata
Biserica Reformată Cehă
WhatsApp Image 2023-12-11 at 18.54.12
Parohia Ortodoxă
Sărbători locale
Festivalul Folcloric Maghiar, Peregu Mic
Festivalul Folcloric Maghiar, ediția a VII-a a avut loc în data de 29-30 iulie 2023 în comuna Peregu Mare, satul Peregu Mic, județul Arad. Populația  comunei Peregu Mare este formată din mai multe etnii, români maghiari,ruteni, slovaci, cehi  și nemți.  În localitatea Peregu Mic populația este majoritar maghiară de aici și tradițiile sunt maghiare. Pentru  păstrarea identității și tradiției maghiare, Primăria Peregu Mare a organizat prima ediție a festivalului folcloric maghiar în anul 2015  Tinerii  vor prezentă dansuri si cântece populare stradal, Festivalul folcloric maghiar se organizează în vederea promovării, păstrării și transmiterii tradiției și obiceiurilor maghiare.
« de 2 »
Ziua rutenilor din Peregu Mare
Pentru al treilea an consecutiv, rutenii din Peregu Mare din județul Arad se pregătesc de celebrare. Portul, tradițiile, limba și folclorul sunt ridicate la rang de sărbătoare. La acest important eveniment al comunității rutene, desfășurat în data de 11 noiembrie, participată alături de persoane atașate uniunii din Peregu Mare și împrejurimi și membri ai conducerii Uniunii Culturale a Rutenilor din România.
Zilele localității Peregu Mare
Zilele localității Peregu Mare este un eveniment foarte important care se organizează anual începând cu anul 2013, este o sărbătoare a spiritului local ce reunește membrii comunității într-o serie de activități și festivități care sărbătoresc cultura, tradițiile și realizăriile locale. Acest eveniment include slujbe ecumenice, concerte live, dansuri tradiționale, concursuri culinare și competiții sportive, etc. Slujbele ecumenice se țin prin rotație, în fiecare an intr-o altă biserică, deoarece în localitatea Peregu Mare sunt patru biserici: Biserica Romano Catolică, Biserica Greco Catolică, Biserica Evanghelică Reformată Cehă și Biserica Ortodoxă.

Este o oportunitate pentru locuritori de a se bucura de divertisment, de a lega prietenii noi și de a reîntâlni prietenii vechi și cu cei plecați în străinătate, totul intr-o atmosferă de sărbătoare. Zilele localității Peregu Mare este un eveniment în care arta, cultura și tradiția se întâlnesc pentru a crea amintiri de neuitat și pentru a întări legăturile dintre locuitorii comunei.
« de 2 »
Kirchweih: o sărbătoare mică, dar profundă
Comunitatea romano-catolică din Peregu Mare sărbătorește anual Kirchweihul. În urmă cu 145 de ani, biserica romano-catolică satului a fost construită de către și pentru credincioșii germani de atunci, dar care nu erau șvabi bănățeni. Se spune că primii coloniști din ceea ce astăzi se numește Németpereg/Velký Pereg/Peregu Mare/Großpereg sau Deutschpereg, care vorbeau limba germană, au trăit pe aceste pământuri cu mult înainte de colonizarea Banatului, mai precis încă înainte de eliberarea de sub turci. Urmele lor nu au străbătut prea mult peste secole, însă strămoșii catolicilor germani de azi – în jur de 50 de suflete – au venit abia acum un veac și jumătate din Austria Inferioară. Pentru ei și cu ei, Forumul Democrat al Germanilor din Arad organizează anual sărbătoarea hramului bisericii – Kirchweihul.

Urmele lor nu au străbătut prea mult peste secole, însă strămoșii catolicilor germani de azi – în jur de 50 de suflete – au venit abia acum un veac și jumătate din Austria Inferioară. Pentru ei și cu ei, Forumul Democrat al Germanilor din Arad a organizat și în acest an sărbătoarea hramului bisericii – Kirchweih-ul.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de parohul romano-catolic din Nadlak/Nădlac, Pr. Demeter Salman, împreună cu preotul greco-catolic al parohiei slovaco-rutene din localitate, Pr. Vasile Bojcsuk, cu catolicii din sat, dar și cu asistența pastorului evanghelic Iaroslav Kalousek. Astfel, s-au rostit rugăciuni în română, germană, slovacă, maghiară și în latină.
6-1-1200x675
Prezentare locală
Comuna Peregu Mare - "o mică Europă" în judeţul Arad
Peregu Mare poate fi considerată Europă în miniatură, câtă vreme în comuna noastră convețuiesc în pace și armonie 7 naţionalităţi, printre ele: români, ruteni, cehi, slovaci, maghiari și germani. Denumiri comună: Perg, Nemetpereg, Deutschpereg, Velky Pereg.

Peregu Mare este o comună de câmpie cu holde bogate, cu sol fertil şi lucrat exemplar. Aici nu există pământ nelucrat, comuna fiind recunoscută ca având cel mai bun teren agricol din judeţul Arad,. Oamenii sunt foarte harnici şi acest lucru se vede şi pe stradă, în faţa casei fiecăruia.
Ansamblul ,,Napraforgó” din localitatea Peregu Mic
Asociația Tinerilor Maghiari Napraforgó din Peregu Mic a fost înființată în ianuarie 2013 cu scopul de a da un nou impuls și a iniția o viață comunitară activă în rândul tinerilor. A pornit cu mare elan, implicându-se activ și cu o atitudine pozitivă în rândul tinerilor. Au organizat zile ale tineretului, evenimente culturale, petreceri, excursii și numeroase activități ecologice într-o colaborare comună. ...Printre acestea, o prioritate majoră a fost înființarea unei trupe de dans popular pentru tinerii din localitate. Munca depusă a dat roade, iar în vara anului 2013, în cadrul zilelor de vară din Peregu Mic, tinerii au urcat pe scenă pentru prima dată sub numele de Napraforgó, cu sprijinul important al instructorului de dans Elemér Kádár, care venea din Oradea și îi învăța pe tineri.

Anul 2013 a fost un an plin de noi provocări și obiective, care s-au dovedit a fi un mare succes. În anii următori, munca și devotamentul entuziast al instructorului de dans Renáta Zámbori au dezvoltat și au întreținut grupul în continuă expansiune. Grupul a acceptat numeroase invitații, care au reprezentat o motivație pozitivă pentru membrii săi. În plus față de munca asiduă și orele lungi de repetiții, comunitatea părintească și autoritățile locale au oferit un sprijin constant, susținând participarea și aparițiile grupului. Contribuția altruistă a Julianei Veres, care a făcut posibilă obținerea primelor costume de scenă, a fost de neprețuit.

Colaborarea a dat întotdeauna roade, cu atât mai mult că întreaga comunitate din Peregu Mic, indiferent de vârstă, a fost bucuroasă și a susținut grupul cu aplauze. În această perioadă, grupul de dans și asociația de tineret au fost conduse cu devotament de Hovanyecz Regina.

Trupa Napraforgó și-a continua activitatea până când pandemia a intervenit. Regulile lungi și restrictive impuse de pandemie au zdruncinat dinamica grupului, dar nu și definitiv. După o pauză lungă, noi membri s-au alăturat grupului, având o nouă lideră în persoana lui Enikő Vörös, și împreună își propun să păstreze spiritul Napraforgó, învățând noi pași și coregrafii, dar nu numai, ci și prin activități comunitare ale asociației de tineret.

O mare bucurie faptul că am reușit să obținem în întregime costume populare, atât băieții, cât și fetele se pot bucură nu doar de noile haine, ci și de accesorii. Ei își îmbogățesc repertoriul cu noi coregrafii, iar în acest proces de învățare sunt sprijiniți de instructorul Boglárka Stranszky Fülöp.

Suntem încrezători că acest proces va continua să trăiască și să îmbogățească comunitatea maghiară în ani mulți de acum înainte.
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.47
WhatsApp Image 2024-03-20 at 11.56.54
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.46 (3)
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.46 (2)
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.46 (1)
Ansamblul ”Holubok” din localitatea Peregu Mare
WhatsApp Image 2024-03-20 at 11.56.53 (2)
Ansamblul Holubok a fost înființat în anul 2007. Ansamblul este compus din tineri talentați, dornici pentru a păstra tradițiile  și cultura Ruteana, având coordonatori Viorica Bojcsuk și Andreia Podavka, coregraf Casian Bojcsuk.

Au participat la numeroase concursuri și festivaluri,atât în țară, cât și în străinătate, reușind să realizeze spectacole pline de autenticitate și valori etnice!

Repertoriul ansamblului cuprinde, cântece și dansuri specifice etniei Rutene, ne bucurăm și suntem mândri că putem participa la așa frumoase festivaluri, suntem recunoscători, departamentului relațiilor interetnice, organizatorilor că facilitează aceste întâlniri, pentru promovarea și încurajarea tinerilor în acțiunile  etnice!

Mulțumim statului  român pentru susținerea minorităților naționale și consiliului administrației locale pentru costumele popular căștigată în cadrul unui proiect european, care îmbracă tradiția și cultura noastră în culori vibrante și modele încântătoare.

Ultima actualizare: 12:37 | 9.07.2024

Sari la conținut