Skip to content Skip to footer
Községi közlemények
Fontos, hogy naprakészen tájékozódjunk a helyi információkról, hogy aktívan részt vehessünk közösségünk fejlődésének minden területén.
Bővebben
Községi osztályok
Községünk fejlődésével összefüggésben fontos, hogy naprakészen tartsuk magunkat az egyes szakosztályokra vonatkozó információkkal.
Bővebben
Helyi tanács
A községi tanács a helyi önkormányzat fontos ága, amely elkötelezetten irányítja közösségünk fejlődését.
Bővebben
Pénzügyi dokumentumok
Ezek a dokumentumok részletes betekintést nyújtanak önkormányzatunk pénzügyi helyzetébe, a pénzügyi hatással járó tevékenységekbe és döntésekbe.
Bővebben

Helyhatósági választások 2024

A polgármester üdvözlő szavai
Németpereg polgármestereként, a község közössége, a helyi közigazgatás és személyesen én magam nevében is szeretném őszintén üdvözölni mindazokat, akik felkeresték ezt a honlapot.
Szeretnénk ezzel a módszerrel támogatni a polgárokat, jogot biztosítva számukra a helyi közigazgatás által előállított és kezelt információkhoz, és ugyanakkor állandó nyitott ablakként szolgálni mindazok számára, akik meg akarják ismerni községünket és minket. Köszönjük a lakosok, a belföldi és külföldi látogatók nevében, hogy kíváncsiak és kíváncsiak arra, hogy minél többet megtudjanak rólunk, gondolván, hogy talán felfedeznek valamilyen üzleti lehetőséget, remélhetőleg arra ösztönözve Önöket, hogy beruházzanak községünkben, felelősségteljesen biztosítva a nyílt és átlátható helyi közigazgatás létezését.
Bizonyára a kapott információk nyomán legalább egy olyan dolgot talál, ami megragadja a figyelmét és a vágyát, hogy első kézből tapasztalja meg e földek egyedülálló szépségét, a barátságos, vendégszerető embereket és egy befogadó község varázsát.
Üdvözlettel, Németpereg polgármestere
Kovacs Emeric
Németpereg polgármestere
Kovacs Emeric
Költségvetés
mérleg
karrier
szervezeti felépítés
várostervezés
jegyzőkönyvek
Terület 3289 ha
Népesség 1584
Belterület 240 ha
Külterület 3049 ha
Óvodák száma2
Iskolák száma2
polgármester
Kovács Emeric
alpolgármester
Orth Iosif Norbert
jegyző
Szauka Angela-Adriana
Könyvelő
Beran Cristina Brigitte
Közigazgatás
Legfrissebb dokumentumok
Közigazgatási
osztályok

Helyi idő

8:38 am

NR. Beruházási projektek
1. Németpereg község természetes gázzal való ellátása, Arad megye.
2. Utak aszfaltozása Németpereg községben, Arad megye.
3. Kispereg falu kulturális házának modernizálása, felújítása és felszerelése, Németpereg község, Arad megye.
4. Zöld közlekedés infrastruktúrájának biztosítása: Kerékpárutak, Elektromos járművek töltőállomásai
5. Parkok modernizálása Németpereg és Kispereg településeken, Arad megye.
6. A magyar kisebbség beilleszkedési szintjének növelése Németpereg község helyi közösségében, Arad megye.
7. Oktatás - Életre szóló lehetőség Németpereg községben - Iskolai és a Németpereg községben található iskolai intézmények bútorzata, oktatási eszközök és digitális berendezések ellátása.
8. Elektromos autó töltőállomások telepítése Németpereg községben, Arad megye.
9. Épület rehabilitáció és befejezése egészségügyi központ és lakóterületek létrehozásához Németpereg községben, Arad megye.
10. Iskolai sportcsarnok építése Németpereg faluban, 169-170. szám alatt, Németpereg község, Arad megye.
11. Járda kialakítása Németpereg községben.
Idegenforgalom
Turisztikai látványosságok
WhatsApp Image 2024-03-20 at 21.33.12
Magyarországi Református Egyház Kispereg
100_3062
Latin rítusú katolikus egyház
Biserica greco-catolica Peregu Mare, AR
Román görögkatolikus egyház
biserica-reformata
A csehországi reformátusok
WhatsApp Image 2023-12-11 at 18.54.12
Román ortodox egyház
Helyi ünnepek
Magyar Folklórfesztivál, Kispereg faluban
A Magyar Folklórfesztivál 7. kiadása 2023. július 29-30-án került megrendezésre az Arad megyei Németpereg községben, Kispereg faluban. Németpereg lakosságát több népcsoport alkotja, románok, magyarok, ruszinok, szlovákok, csehek és németek. Kispereg lakosságának többsége magyar, és a hagyományok is magyarok. A magyar identitás és hagyományok megőrzése érdekében Németpereg önkormányzata 2015-ben első alkalommal szervezte meg a magyar folklórfesztivált. A fiatalok néptáncokat és népdalokat mutatnak be az utcán, a magyar folklórfesztivált a magyar hagyományok és szokások népszerűsítése, megőrzése és továbbadása érdekében szervezik.
« A 2 »
Németpereg Ruszin nap
Az Arad megyei Németpetreg ruszinjai immár harmadik éve készülnek az ünneplésre. Népviseletüket, hagyományaikat, nyelvüket és népszokásaikat emelik ünnepi rangra. A ruszin közösség e fontos eseményén, amelyet november 11-én tartanak, a Németpereg és környékéről származó, az egyesülethez kötődő személyek és a Romániai Ruszinok Kulturális Egyesülete vezetőségének tagjai vesznek részt.
Németperegi Falunapok
A Németperegi Falunapok egy nagyon fontos esemény, amelyet 2013 óta évente szerveznek, a helyi szellemiség ünnepe, amely a közösség tagjait a helyi kultúrát, hagyományokat és eredményeket ünneplő tevékenységek és ünnepségek sorában hozza össze. A rendezvény ökumenikus istentiszteleteket, élő koncerteket, hagyományos táncokat, gasztronómiai versenyeket, sportversenyeket stb. foglal magában. Az ökumenikus istentiszteleteket rotációs rendszerben tartják, minden évben más-más templomban, mivel Németperegben négy templom található: A római katolikus templom, a görög katolikus templom, a cseh evangélikus református templom és az ortodox templom.

Ez egy lehetőség a lakosok számára, hogy szórakozzanak, új barátokat szerezzenek, és újra találkozzanak a régi barátokkal és azokkal, akik külföldre mentek, mindezt ünnepi hangulatban. A Németperegi Falunapok egy olyan esemény, ahol a művészet, a kultúra és a hagyományok találkoznak, hogy felejthetetlen emlékeket teremtsenek és erősítsék a falu lakói közötti kötelékeket.
« A 2 »
Kirchweih: egy kicsi, de mélyreható ünnepség
Németpereg római katolikus közössége minden évben megünnepli a Kirchweihul. A falu római katolikus templomát 145 évvel ezelőtt építették az akkori német hívek, akik nem bajorok voltak, és az ő számukra. Azt mondják, hogy a mai Németpereg/Velký Pereg/Németpereg/Großpereg vagy Deutschpereg nevű terület első, németül beszélő telepesei már jóval a Bánság betelepítése, pontosabban a töröktől való felszabadulás előtt ezeken a földeken éltek.Nem hagytak tartós nyomokataz évszázadokon át, de a mai német katolikusok ősei - mintegy 50 lélek - csak másfél évszázaddal ezelőtt érkeztek Alsó-Ausztriából. Nekik és velük együtt az aradi Németek Demokratikus Fóruma minden évben megrendezi az egyház ünnepét, a Kirchweihul ünnepét.

A szentmisét Nadlak/Nădlac római katolikus plébánosa, Pr. Demeter Salman, valamint a település szlovák-rutén egyházközség görögkatolikus papja, Pr. Vasile Bojcsuk, a község katolikus híveivel és Iaroslav Kalousek evangélikus lelkész közreműködésével tartották. Az imák román, német, szlovák, magyar és latin nyelven hangzottak el.
6-1-1200x675
A település bemutatása
Németpereg község - „egy kis Európa” Arad megyében
Németpereg kicsiben Európának tekinthető, hiszen községünkben 7 nemzetiség él együtt békében és harmóniában, köztük románok, ruszinok, csehek, szlovákok, magyarok és németek. Közös nevek: Perg, Nemetpereg, Deutschpereg, Velky Pereg.

Németpereg alföldi község, gazdag üregekkel, termékeny és jól megmunkált talajjal. Itt nincs megműveletlen földterület, a község Arad megye legjobb mezőgazdasági területének számít, Az emberek nagyon szorgalmasak, és ez mindenki háza előtt látszik az utcán.
A „Napraforgó” együttes Kisperegben
A németperegi Napraforgó Magyar Ifjúsági Egyesület 2013 januárjában alakult azzal a céllal, hogy új lendületet adjon és aktív közösségi életet kezdeményezzen a fiatalok körében. Nagy lendülettel, aktív részvétellel és pozitív hozzáállással indult a fiatalok körében. Közös összefogással ifjúsági napokat, kulturális rendezvényeket, bulikat, kirándulásokat és számos környezetvédelmi tevékenységet szerveztek. Ezek között kiemelt fontosságú volt a helyi fiatalok néptánccsoportjának létrehozása. A kemény munka meghozta gyümölcsét, és 2013 nyarán, Kispereg nyári napjain Napraforgó néven először léptek színpadra a fiatalok, Kádár Elemér táncpedagógus fontos támogatásával, aki Nagyváradról érkezett és tanította a fiatalokat. ...A 2013-as év tele volt új kihívásokkal és célokkal, ami nagy sikerrel zárult. A következő években Zámbori Renáta táncoktató lelkes munkája és elhivatottsága fejlesztette és tartotta fenn az egyre bővülő csoportot. A csoport számos meghívásnak tett eleget, ami pozitív motivációt jelentett a tagok számára. A kemény munka és a hosszú próbák mellett a szülői közösség és a helyi önkormányzat folyamatos támogatást nyújtott, támogatta a csoport szereplését és szerepléseit. Felbecsülhetetlen volt Veres Juliana önzetlen hozzájárulása, aki lehetővé tette az első színpadi jelmezek beszerzését. Az együttműködés mindig megtérült, annál is inkább, mert Kispereg egész közössége, kortól függetlenül, örömmel és tapssal támogatta a csoportot. Ebben az időszakban a tánccsoportot és az ifjúsági egyesületet Hovanyecz Regina vezette odaadóan.

A Napraforgó csoport a járvány közbejöttéig folytatta munkáját. A pandémia által előírt hosszú és korlátozó szabályok megingatták a csoport dinamikáját, de nem véglegesen. Hosszú szünet után új tagok csatlakoztak a csoporthoz, új vezetővel Vörös Enikő személyében, és közösen igyekeztek életben tartani a Napraforgó szellemiségét, új lépéseket, koreográfiákat tanulva, de az ifjúsági egyesület közösségi tevékenységei révén is.

Nagy öröm, hogy sikerült a teljes népviseletet beszerezni, a fiúk és a lányok is örülhetnek az új ruhák mellett a kiegészítőknek is. Új koreográfiákkal gazdagítják repertoárjukat, ebben a tanulási folyamatban Sztranszky Fülöp Boglárka oktató segíti őket.
Bízunk benne, hogy ez a folyamat még hosszú évekig tovább él és gazdagítja a magyar közösséget.
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.47
WhatsApp Image 2024-03-20 at 11.56.54
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.46 (3)
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.46 (2)
WhatsApp Image 2024-03-12 at 22.37.46 (1)
A németperegi „Holubok” együttes
WhatsApp Image 2024-03-20 at 11.56.53 (2)
A Holubok együttes 2007-ben alakult. Az együttes tehetséges fiatalokból áll, akik szívesen őrzik a ruszin hagyományokat és kultúrát, koordinátorai Viorica Bojcsuk és Andreia Podavka, koreográfusa Casian Bojcsuk.

Számos versenyen és fesztiválon vettek részt, mind az országban, mind külföldön, sikeresen létrehozva a hitelességgel és etnikai értékekkel teli előadásokat!

Az együttes repertoárjában a ruszin etnikumra jellemző dalok és táncok szerepelnek, örülünk és büszkék vagyunk, hogy ilyen szép fesztiválokon vehetünk részt, hálásak vagyunk az etnikumközi kapcsolatok osztályának, a szervezőknek, hogy lehetővé teszik ezeket a találkozókat, hogy népszerűsítik és bátorítják a fiatalokat az etnikai akciókban!Köszönjük a román államnak a nemzeti kisebbségek támogatását, a helyi önkormányzati tanácsnak pedig az európai pályázaton elnyert népviseleteket, amelyek élénk színekbe és bájos mintákba öltöztetik hagyományainkat és kultúránkat.

Utolsó frissítés: 12:47 | 24.05.2024

Megszakítás